Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015




ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ


ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΙ ΟΣΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΠΙΒΑΤΗΝΗΣ ΠΤΟΛ/ΔΑΣ







ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΞΕΩΝ
ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

1
ΚΥΡ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Α’ΝΗΣΤΕΙΩΝ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
7
ΣΑ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ἐφραίμ, Βασιλέως, Εὐγενίου, Ἀγαθοδώρου,
8
ΚΥΡ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ Βʹ TΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ. 
9
ΔΕ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
τῶν Τεσσαράκοντα μαρτύρων
14
ΣΑ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Βενεδίκτου ὁσίου.
15
ΚΥΡ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ Γʹ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
21
ΣΑ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ἰακώβου ἐπισκόπου τοῦ ὁμολογητοῦ.
22
ΚΥΡ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ Δʹ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ.
25
ΤΕ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
28
ΣΑ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Ἱλα ρίωνος ὁσίου τοῦ νέου.
29
ΚΥΡ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ Εʹ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ.
v  Εξομολόγηση κάθε Σάββατο στις 5.30 μ.μ. π.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
v  Εξομολόγηση κάθε Τετάρτη &Πέμπτη 6.00μ.μ π.ΧΡΗΣΤΟΣ
v  Εξομολόγηση καθημερινά μετά από συνεννόηση π.Αναστάσιος
v  Καθημερινά στις 7.30 π.μ. τελούμε την ακολουθία του Όρθρου& Ωρών.
v  Καθημερινά στις 5.30μ.μ Ακολουθία του Μ.ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
v  Κάθε Τετάρτη &Παρασκευή τελούνται προηγιασμένες Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ.( Τετάρτη Απόγευμα στις 6.00μμ- Παρασκευή πρωί στις 7.30πμ)
v  Ακολουθία των ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ κάθε Παρασκευή στις 7.30μμ
v  Κατανυκτικός εσπερινός κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ στις 6μμ 
v  Εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΑΓΑΠΗΣ»κάθε Κυριακή στις 10.30π.μ στην τηλεόραση του FLASH(επιμέλεια εκπομπής: π.Αθανάσιος.
v  Κυριακάτικο Αρχονταρίκι: στις 10.30 το πρωί, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία   στην αίθουσα του ενοριακού Πνευματικού Κέντρου                                                                                                   
Το «κελάρι της αγάπης» περιμένει την προσφορά της αγάπης σας κάθε απόγευμα στις 5.30 μπορείς και εσύ να συνεισφέρεις..(μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, κονσερβοειδή)

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
 Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας προσφέρει ευκαιρίες πολύτιμες, στην πραγματικότητα μοναδικές, για πνευματική ανάταση, ψυχική κάθαρση, καθημερινή συμμετοχή στην ορθόδοξη λατρεία, oλοκληρωτική βίωση του γνήσιου ασκητικού πνεύματος της Εκκλησίας μας.
Η Εκκλησία μας χαρίζει πλούτο ασύγκριτο εφοδίων, στηριγμάτων, παραδειγμάτων και προτύπων, δρόμων και κατευθύνσεων, για να φθάσουμε στο τέρμα, που δεν είναι άλλο από την προσωπική συνάντηση του καθενός με τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό.
…Αν η πνευματική ζωή είναι μια καθημερινή περιπέτεια για την κατάκτηση της αγιότητας, η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αποτελεί μια υψηλή κορυφή, που όλους μας σαγηνεύει. Ας προσπαθήσουμε να τη βιώσουμε με γνησιότητα, γνωρίζοντας πως όλα όσα η Εκκλησία μας παρέχει (η λατρεία, η νηστεία, η μετάνοια) αποτελούν μέσα για την επίτευξη ενός μεγάλου σκοπού. Κι ας βοηθήσουμε τα παιδιά και τους νέους να μας ακολουθήσουν στο ταξίδι της, ένα ταξίδι που μεταμορφώνει τον εσωτερικό εαυτό μας και ομορφαίνει τη ζωή μας. Έχουμε πολλά να ωφεληθούμε όλοι μας. Καλό αγώνα! Καλή και επιτυχημένη πορεία!
Μεγ. Βασιλείου - Λόγος Α´ γιὰ τὴ Νηστεία
Ὁ ἀθλητὴς προγυμνάζεται, ὁ νηστευτὴς προεγκρατεύεται. 
Μὴν περιορίζεις τὸ καλό της νηστείας στὴν ἀποχὴ μόνον ἀπὸ τὰ φαγητά. Διότι ἡ ἀληθινὴ νηστεία εἶναι ἀποξένωση ἀπὸ κάθε ἁμαρτία. Συγχώρησε τὸν πλησίον γιὰ τὴ λύπη, συγχώρησε τον γιὰ τὰ χρέη. Δὲν τρώγεις κρέατα, ἀλλὰ τρώγεις τὸν ἀδελφό σου. Δὲν πίνεις οἶνο, ἀλλὰ δὲν εἶσαι ἐγκρατὴς στὶς ὕβρεις. 
Ἡ νηστεία εἶναι ἡ εὐπρέπεια τῆς πόλεως, … ἡ εἰρήνη τῶν σπιτιῶν, ἡ σωτηρία τῶν ὑπαρχόντων. 
Ὁ δὲ Κύριος ποὺ μᾶς ὁδήγησε σ᾿ αὐτὴ τὴν περίοδο τοῦ χρόνου, εἴθε νὰ μᾶς χαρίσει, κατὰ κάποιο τρόπο σὰν ἀγωνιστές, ἀφοῦ ἐπιδείξουμε στοὺς προκαταρκτικοὺς ἀγῶνες τὴ στερεότητα καὶ τὴ δύναμη τῆς
 καρτερίας, νὰ φθάσουμε καὶ στὴν κυρία ἡμέρα τῶν στεφάνων.
Η Λειτουργία ως ο φυσικός χώρος της εικόνας
Από πολύ τρυφερή ηλικία, η μητέρα μου με δίδαξε το πνευματικό βάθος και νόημα των ιερών εικόνων. Κάθε πρωί άναβε ένα κερί και θύμιαζε τις εικόνες του σπιτιού μας, γονάτιζε και προσευχόταν για την ασφάλεια και σωτηρία της οικογένειάς μας, η οποία στα μάτια της δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικρογραφία της ίδιας της Εκκλησίας. Πράγματι, η γωνιά όπου κάθε ορθόδοξη οικογένεια έχει το εικονοστάσι της είναι τόπος πνευματικής περισυλλογής και προσευχής. Εκεί ο Ορθόδοξος νιώθει ενωμένος με τη συντροφιά των άγιων μέσα στην άνεση και τη ζεστασιά του σπιτιού του. Η άπλή πίστη των άνθρώπων συχνά διατηρεί την πληρότητα του αύθεντικού δόγματος, ακριβώς όπως το όστρακο περιέχει ένα πολύτιμο μαργαριτάρι. Είναι ο «πολύτιμος μαργαρίτης» (Ματθ. 13, 46), τον οποίον καμιά ακαδημαϊκή διάλεξη η συζήτηση δεν θα μπορέσει ποτέ να ερμηνεύσει πλήρως. Είναι μια αλήθεια πού αποδίδεται καλύτερα με τον χρωστήρα και υμνείται με τους μουσικούς φθόγγους, παρά αρθρώνεται ως έννοια. Γι’ αυτό και η προσευχή και η λειτουργία περικλείουν κατά τον καλύτερο τρόπο την πλήρη σημασία και έκφραση των εικόνων.
 Εν συντομία, κατανοούμε καλύτερα τις εικόνες ως συνάντηση και ως σχέση. Εν πάση περιπτώσει, εξ ορισμού, οι εικόνες εκφράζουν πάντοτε τη θεολογία των σχέσεων. Όταν ο πιστός προσκυνά μια ιερή εικόνα, προχωρεί σε μια σχέση με το εικονιζόμενο πρόσωπο η γεγονός. Ο Μέγας Βασίλειος δηλώνει με σαφήνεια ότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει». Για να εκτιμήσει κανείς το πνευματικό βάθος της εικόνας, πρέπει πρώτα να εισέλθει και να μετάσχει στη ζωντανή κοινότητα της Εκκλησίας η στην κοινωνία των πιστών. Γι’ αυτό και οι εικόνες είναι βαθύτατα συνδεδεμένες με την προσευχή και τη λατρεία. 
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ!!!!!!
ΒΟΗΘΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ……
Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου